środa, 19 czerwca 2013

Smaczna Środa: Szparagi z piekarnika

Jak co roku w czerwcu naszedł sezon na szparagi, możemy wybrać pomiędzy zielonymi a białymi. Zielone szparagi są węższe i mniej łykowate ich też użyłam w dzisiejszym przepisie.







Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • masło
  • sól, pieprz
  • sos serowy lub holenderski
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:
  1. Szparagi dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Odcinamy/odłamujemy zdrewniałe kocówki (około 1/3 od dołu).
  3. Wycinamy kawałki z folii o długości około 30 cm.
  4. Kładziemy szparagi na folii (3 duże lub 5 małych na jednym kawałku)
  5. Posypujemy solą, odrobiną pieprzu i dodajemy łyżeczkę masła na każdy taki pakiecik.
  6. Zwijamy uważnie końcówki folii by nie uszkodzić główek szparagów.
  7. Układamy nasze foliowe zawijaski na blasze i wsadzamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni lub 150 z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut.
  8. W międzyczasie przygotowujemy sos do nich.
  9. Wyciągamy z piekarnika, polewamy sosem i pałaszujemy :D


Szparagi przygotowane w taki sposób mają intensywniejszy smak niż te z wody. Kolejną zaletą jest to że przygotowanie ich w piekarniku nie wymaga ciągłego nadzoru i mamy trochę czasu dla siebie.


Lubicie szparagi?

Jadłyście je kiedyś?

Macie jakieś ulubione sezonowe warzywa?


Przepis zrobiony na podstawie tego przepisu.
Follow on Bloglovin

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam szparagi - zwłaszcza zielone. Ostatnio miałam na nie taką chętkę, a nigdzie nie było. Jak już znalazłam w Realu to jakieś takie zmasakrowane były :/ Zwykle robię z wody, ale muszę wypróbować Twoją metodę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepsze są, spróbuj. No to jest jeden problem ze szparagami jak już są gdzieś, to strasznie zmiętoszone albo stare.

      Usuń
  2. uwielbiam i mogę jeść w każdej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :D Najlepiej z holenderskim sosem omnomnomnomnom ^_^

      Usuń
  3. Ja kiedyś jadłam bardzo łykowate i się zraziłam;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się co zrażać, niestety zdarzają się , zwłaszcza jak kupujemy białe.

      Usuń
  4. uwielbiam szparagi, z takim sosem muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń