środa, 12 czerwca 2013

Smaczna Środa: Bakłażany zapiekane z mozzarella i pesto

Dzisiaj napisze Wam o cudnej przekąsce która doskonale nadaje się na kolacje/przyjęcie czy inną przekąskę. Jest bardzo łatwa i szybka (nie licząc czasu oczekiwania) do przygotowania.


Składniki:

  • jeden średni bakłażan
  • jedna mozzarella

  • zielone pesto gotowe lub samodzielnie zrobione
  • oliwa do natarcia
  • przyprawy (czosnek, papryka słodka, oregano lub ewentualnie gotowiec)







Przygotowanie:

  1. Myjemy bakłażana.
  2. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni C (z termoobiegiem, 180 bez)
  3. Kroimy na równe plasterki o grubości około 5 mm.
  4. Rozkładamy pokrojone bakłażany na kratce i nacieramy oliwą.
  5. Posypujemy przyprawami.
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut (aż się zaczną marszczyć).
  7. W międzyczasie kroimy mozzarelle.
  8. Po 15 minutach wyjmujemy bakłażany i nakładamy na nie mozzarelle i pesto.
  9. Wkładamy z powrotem do piekarnika na około 5 minut, żeby ser się rozpuścił.
  10. Możemy pałaszować.
Smacznego! :)

Macie jakieś ulubione potrawy czy nowe kulinarne odkrycia? Chętnie się o nich dowiem :3

15 komentarzy:

  1. :) bakłażany, cukinie,lub cebulę zmiękczysz przed przygotowaniem posypując delikatnie solą...
    zdecydowanie skraca to czas pieczenia czy smażenia...
    taki jeszcze nie jadłam, ale na pewno spróbuję...
    możesz usunąć ten komentarz bo strasznie się wymądrzam u ciebie a chcę żeby to była info tylko dla ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie szkodzi :P Ostatnio staram się jednak trochę ograniczyć sól, więc póki co niestety nie skorzystam.

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam bakłażana. Ciekawe, jak smakuje i czy by mi zasmakował :)
    Zapraszam Ciebie do mnie na konkurs, gdzie można wygrać zestaw do pielęgnacji włosów z Olivaloe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na surowo jak podeszwa (musiałam sprawdzić jak smakuje) a ogólnie dosyć podobnie do cukinii. Już paczam.

      Usuń
  3. uwielbiam bakłażana i w każdej wersji mi smakuje. ta wygląda wyjątkowo pysznie, dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm same ulubione przeze mnie składniki. ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam i robię na podobne sposoby :) od razu na drugą blaszkę daje młode ziemniaczki i marchewkę.. pyszności :) aaa kabaczek równie pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spryciula, o tym nie pomyślałam, ale na kolacje robiłam, więc z kartoflami to już byłoby zbyt wiele dobroci.

      Usuń
  6. W tej formie smaczne są cukinie z grilla. Ewentualnie zamiast w plasterki wydrążone i napchane mięsem mielonym i zawiniętym w folie. Wtedy to już może uchodzić za pełnowartościowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń